Kuchnia

zaprawy

Domowe Wypieki
Składniki

- 4 pomarańcze
- 150 g cukru
- sok z 1 cytryny
- 0,5 l wody
Przepis

Pomarańcze dokładnie wyszorować szczoteczką i sparzyć wrzątkiem. Ostrym nożem lub obieraczką obrać owoce ze skórki – tylko pomarańczową część bez albedo, które nadaje smak goryczy. Skórkę pokroić w cieniutkie paseczki. Cytrynę i obrane pomarańcze przekroić na połówki i wycisnąć sok do garnka z grubym dnem. Wsypać pokrojoną skórkę.

W osobne misce rozłożyć gazę (złożoną „na dwa”) o wymiarach około 30×30 cm. Przy pomocy łyżki wyskrobać pozostały miąższ w pomarańczach razem z pestkami oraz błonkami. Pozostałą białą część wyrzucić. Gazę związać sznurkiem jak sakiewkę i wrzucić do garnka z sokiem i skórką. Dolać wodę, sok z cytryny i gotować całość na małym ogniu ok. 1h.

Gazę przełożyć do miski i odstawić do wystygnięcia. Wycisnąć z niej całą zawartość do garnka i dodać cukier. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu kolejną godzinę, aż nadmiar płynu odparuje i konfitura będzie mieć odpowiednią konsystencję. Możemy to sprawdzić wkładając wcześniej do zamrażalnika mały talerzyk na około. 20 minut. Wyjąć talerz i położyć na niego odrobinę konfitury, która natychmiast tężeje. Jeżeli w dalszym ciągu jest rzadka gotujemy ją dalej, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Przekładamy do słoiczka, zakręcamy i stawiamy na zakrętce do całkowitego zastygnięcia. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation