Kuchnia

Śniadanie

Jajecznica na kanapkach

na 1 osobę:*

1 angielski muffin lub kajzerka
4 plasterki bekonu**
1-2 łyżki masła + trochę do smarowania pieczywa
1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego + trochę do posypania
2 jajka, rozkłócone
sól i świeżo mielony pieprz


Muffina przekrój na dwie kromki, przekrojoną powierzchnię posmaruj lekko masłem, połóż posmarowaną stroną na rozgrzanej patelni i zrumień.

Plasterki bekonu podsmaż z obu stron, aż zrobią się rumiane i chrupiące.

Na czystej patelni rozpuść łyżkę masła. Wrzuć do niego szczypiorek, przesmaż krótko, przez 5 sekund, po czym zalej rozkłóconymi jajkami. Dodaj sól i pieprz do smaku i smaż, na niedużym ogniu, mieszając, aż do pożądanego stopnia wysmażenia. Pod koniec smażenia możesz wmieszać drugą łyżkę masła.

Usmażony bekon połóż na zrumienionej stronie bułki, przykryj jajecznicą i posyp odrobiną szczypiorku.


* Co prawda, spotkałam kiedyś osobnika, który zażyczył sobie na śniadanie ośmiu jajek, ale przyjmuję, że dwie sztuki na osobę to wystarczająca ilość.

** Bekon, wędzony boczek, bekon kanadyjski - wszytko się nada. Także szynka, albo inna dobra wędlina - tej nie trzeba podsmażać i mamy szybszą wersję kanapki. W wersji luksusowej - łosoś wędzony lub węgorz (wtedy bez szczypiorku, za to posypane koperkiem)... teraz to się rozmarzyłam...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation