Kuchnia

Śniadanie

JAJKA ZAPIEKANE – IDEALNE ŚNIADANIE



SKŁADNIKI:

3 jajka (najlepiej wiejskie)
Kilka płatków masła
3-4łyżki śmietanki 30%
Sól
Pieprz
Opcjonalnie: szczypiorek lub świeża bazylia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Nastawić piekarnik na wysoką temperaturę minimum 240sti wstawić czajnik z gotującą się wodą.

2. Śmietanką w garnku doprowadzić do wrzenia osolić.

3. Nalać po łyżce śmietanki do remakinów i wbić na wrzącą śmietankę 1 jajko do każdego remaikina.

4. Doprawić po wierzchu solą i pieprzem.

5. Obieraczką do warzyw zeskrobać po 2 cienkie płatki masła i ułożyć na wierzchu każdego rema kina.

6. Na koniec można posypać szczypiorkiem/świeżą bazylią lub wrzucić je wcześniej do śmietanki.

7. Umieścić remakiny w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wrzątkiem do wysokości połowy remakinów. Zapiekać 10-15min. Przy czym po 15 w temperaturze 270st żółtko całkowicie się zetnie. Jeżeli chcemy mieć płynne żółtko polecam zapiekać 10-12min w 250st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation