Kuchnia

Śniadanie

Jajka po benedyktyńsku ze szpinakiem i sosem holenderskim na tostach z pomidorami


Składniki dla 2 osób:

2 kromki pieczywa tostowego
2 jajka
100 g sparzonego szpinaku
1 pokrojony w plastry ząbek czosnku
1 mała, pokrojona w kostkę cebula
1 łyżeczka octu
2 pomidorki koktajlowe
Sól morska, Pieprz czarny mielony, Gałka muszkatołowa Prymat do smaku
Oliwa z oliwek do smażenia


Sos holenderski:

100 ml klarowanego masła
3 żółtka
Sok z ¼ cytryny
Sól morska, Pieprz biały Prymat
2 łyżki białego wina


Sposób przygotowania:

Na oliwie podsmażyć szpinak z dodatkiem cebuli i czosnku, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kromki pieczywa zrumienić w tosterze, a następnie ułożyć na nich podsmażony szpinak. Do gotującej się wody z octem i solą wybić jajka i gotować 3 minuty na małym ogniu. Jajka w koszulkach wyjąć z wody, ułożyć na tostach ze szpinakiem, polać sosem i ewentualnie zapiec na złoty kolor. Udekorować pomidorkami koktajlowymi.

Przygotowanie sosu: masło rozpuścić w garnuszku. Trzepaczką rózgową ubić żółtka z sokiem z cytryny, białym winem, solą i pieprzem. Powoli dodawać ciepłe masło, ciągle mieszając. Sos powinien zacząć gęstnieć jak majonez. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem oraz ew. świeżymi ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation