Kuchnia

Śniadanie

Pizza z jajkiem, ricottą i świeżymi ziołami

Pizza na śniadanie? Czemu nie! I nie chodzi nam wcale o dojadanie odgrzewanych resztek z wieczornej kolacji. Dzisiaj proponujemy Wam przygotowanie prawdziwej porannej uczty – gorącego, chrupiącego ciasto z dodatkiem sadzonych jajek, ricotty i świeżych ziół. Nie ma chyba bardziej pożywnej i zarazem smakowitej przekąski.


Składniki:

Ciasto – 45 dag mąki, 4 dag drożdży, 2 łyżki oleju, sól, woda

Sos – koncentrat pomidorowy, sok pomidorowy (200 ml), zioła prowansalskie, sól, pieprz

Farsz – 2-3 duże jajka, ser ricotta, świeże zioła (bazylia, tymianek, kolendra), parmezan


Przygotowanie:

1. Drożdże rozprowadź kilkoma łyżkami ciepłej wody, wlej do mąki zmieszanej ze szczyptą soli. Dolewając trochę wody (około 3/4 szklanki), wyrób elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj olej. Następnie przykryj ciasto ściereczką i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

2. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj sos pomidorowy (rozcieńcz koncentrat sokiem z butelki, dodaj zioła i dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem).

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na niezbyt gruby (0,5-1 cm) placek, po czym ułóż go w dużej natłuszczonej blasze. Posmaruj sosem pomidorowym, następnie dodaj ricottę i posyp wszystko odrobiną parmezanu.

4. Wstaw ciasto go gorącego piekarnika i piecz około 25 minut.

5. Pod koniec, gdy ser zacznie się już przypiekać, ostrożnie wbij na ciasto jajka i zapiekaj wszystko jeszcze ok. 5 minut aż białko się zetnie (żółtko ma być płynne). Po wyjęciu posyp gotową pizzę świeżymi ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation