Kuchnia

przetwory

Buraczki z rozmarynem


80 dag małych buraczków
główka czosnku
3 łyżki cukru
2 liście laurowe
2 łyżki listków rozmarynu
5 goździków
po 6 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
szklanka czerwonego octu winnego
2 łyżki miodu
łyżeczka soli

Etapy przygotowania

Buraczki oczyścić, wyszorować, ugotować do miękkości. Opłukać zimną wodą. Czosnek obrać. Liście laurowe pokruszyć.

W wyparzonych słoikach ciasno układać buraczki i ząbki czosnku, przesypując rozmarynem, liśćmi laurowymi, goździkami, zielem angielskim i ziarnami pieprzu.

Zagotować 2 szklanki wody z cukrem, miodem i solą. Zdjąć z ognia, wlać ocet, wymieszać. Buraczki zalać gorącym roztworem. Szczelnie zamknąć słoiki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation