Kuchnia

przetwory

Powidła śliwkowe | Zdrowa-Kuchnia

Składniki Zioła użyte w przepisie
4 kg śliwek
60 dag cukru
sok z 0,5 cytryny (nie jest konieczny, ale dzięki niemu powidła będą mieć ładniejszy kolor)
Sposób przygotowania
Z podanego przepisu wyszło mi 6 małych słoiczków.

Śliwki umyć, przekroić na połówki i pozbawić pestek.

Wrzucić jśliwki do garnka, zasypać cukrem (cukier można też dodac trochę później) i dodać sok z cytryny. Grzać na małym ogniu co jakiś czas mieszając, żeby nie przykleiły się do dna. Nie przykrywac garnka przykrywką. Gotować 3 - 4 godziny. Śliwki cały czas powinny się powolutku gotować.

Zostawić powidła na noc w odkrytym garnku. Drugiego dnia pogotować śliwki jeszcze 1 - 2 godziny, aż skórki całkowice się rozpadnie, a powidła będą odpowiednio gęste (ale bez przesady - po włożeniu do słoików jeszcze zgęstnieją).
Jeśli to nie wystarczy powtorzyć gotowanie trzeciego dnia.
Należy mieszać bardzo często, bo im bardziej powidła są gęste, tym chętniej się przypalają.

Gorące powidła włożyć do słoików. Natychmiast zakręcić i odwrócić je dnem do góry. Zostawić do wystygnięcia.
Dla pewności można je pasteryzować około 20 minut, ale nie jest to konieczne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation