Kuchnia

przetwory

Sałatka z czerwonej kapusty i jabłek na zim

Składniki;

główka czerwonej kapusty,
5 jabłek,
3 cebule,
sól,


Zalewa;

4 łyżki oleju,
1,5 l wody,
1/2 szklanki octu,
6 łyżek cukru,
łyżka soli,
ziarenka pieprzu,
liść laurowy




Wykonanie;

Główkę kapusty poszatkuj, sparz i odcedź. Cebulę kroimy na plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na chwilę. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja zrobiłam wszystko w robocie kuchennym. Gdy cebula lekko zmięknie odciskamy. W garnku gotujemy składniki na zalewę. Gdy już się gotuje wkładamy kapustę, jabłka, cebulę. Gotujemy na małym ogniu 5 minut. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 3 minuty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation