Kuchnia

przetwory

_dżem z dyni

składniki:

1 kilogram dyni

1 szklanka cukru (może być mniej, w zależności od upodobań)

1/2 szklanki wody

1 łyżeczka kwasku cytrynowego

1 galaretka ananasowa

Pokrojoną w niewielkie kawałki dynię włożyłam do garnka i podlałam wodą. Gotowałam około pół godziny, aż była całkiem miękka i od mieszania zrobiło się dyniowe puree. Dodałam cukier i kwasek cytrynowy i gotowałam kolejne pół godziny często mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliła. Zestawiłam dżem z ognia i wsypałam galaretkę. Przemieszałam energicznie, żeby się dobrze rozpuściła. Teraz pozostało już tylko nakładanie gorącego dżemu do słoiczków. Ustawiłam je do góry dnem do ostygnięcia.

Dżem ma specyficzny, dyniowy smak, ale jest on tylko tłem dla dominującego smaku ananasowej galaretki. Wyjęty z lodówki jest dość gęsty, konsystencją przypomina marmoladę ale po chwili doskonale nadaje się do smarowania tostów, francuskich grzanek, pankejków i świeżych bułeczek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation