Kuchnia

*** z domowej spiżarni

Mango curd

do wszystkich wypieków, ciast, ciasteczek, serników, bez, deserów, lodów a przede wszystkim do wyjadania na samo :)
Z podanych składników wyszło mi ok. 800 ml kremu, choć wszystko zależy od wielkości mango.


Składniki:

2 mango
75 ml soku z pomarańczy
sok z ½ cytryny
90 g cukru
3 łyżki śmietanki kremówki
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 łyżki Limoncello (pominęłam)
2 łyżki masła


Mango obrać ze skórki, pokroić drobno, zmiksować na mus i wrzucić do rondelka o grubym dnie. Dodać sok z cytryny i pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i Limoncello. Wszystko lekko podgrzać, do połączenia składników, odstawić.
W miseczce ubić lekko jajka z cukrem. Wlać do rondelka z musem, dodać masło i kremówkę. Rondelek ponownie postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Po kilku/kilkunastu minutach zdjąć z ognia. Lekko przestudzić, przełożyć do słoiczka i szczelnie zamknąć. Przechowywać do kilku dni w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation