Kuchnia

*** z domowej spiżarni

Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą


Składniki

1 kg gruszek
250 g jeżyn
500 g cukru żelującego 2:1
1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy
suszone gałązki lawendy do dekoracji − opcjonalnie

Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Jeżyny przebieramy, w razie potrzeby myjemy, dobrze osuszamy. Łączymy z gruszkami i odważamy 1 kg owoców. Mieszamy w wysokim garnku z cukrem żelującym i odstawiamy pod przykryciem na 3-4 godziny do przegryzienia się smaków.

Dodajemy lawendę, masę owocową doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, a następnie gotujemy przez 3 minuty, ciągle mieszając. Konfiturę przelewamy do wypłukanych gorącą wodą, czystych słoików. Szczelnie zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia. Słoiki dekorujemy według uznania suszonymi gałązkami lawendy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation