Kuchnia

*** z domowej spiżarni

Czekoladowe masło orzechowe

Drukuj
Autor: Wypieki Beaty
Składniki

170 g niesolonych orzeszków ziemnych
około 1-2 łyżek oleju rzepakowego
100 g gorzkiej czekolady (ewentualnej mlecznej, lub po połowie mieszanej)
plus dodatkowo trochę posiekanych orzeszków - jeśli chcesz mieć masło orzechowe crunchy


Wykonanie

Orzeszki wrzuć na suchą patelnię i podpraż kilka minut - zamieszaj od czasu do czasu.
Przestudź.
Zmiksuj orzeszki blenderem, w trakcie dodawaj po trochu olej rzepakowy - tyle aby masa miała ładną, kremową konsystencję - im dłużej będziesz miksować, tym masa będzie gładsza, więc nie dawaj od razu całego oleju.
W międzyczasie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę.
Lekko przestudź, dodaj do masła i dokładnie wymieszaj.
Możesz dodatkowo dodać do masła posiekane orzeszki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation