Kuchnia

*** z domowej spiżarni

Dżem rabarbarowo-malinowy
Słodki dżem o smaku kojarzącym się z beztroskimi dniami lata. Pyszny do pieczywa na śniadanie i jako dodatek do herbaty.


Składniki

800 g rabarbaru
200 g mrożonych malin
1 łyżka soku z cytryny
500 g cukru żelującego 2:1
2 łyżki malinówki

Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki. Zagotowujemy z 500 ml wody i gotujemy przez ok. 10 minut, aż będzie miękki. Dodajemy mrożone maliny, gotujemy przez kolejne 5 minut. Owoce wraz z sokiem przekładamy na gazę i przecedzamy, a następnie wyciskamy, sok zbieramy.

Zebrany sok mieszamy z sokiem z cytryny, odmierzamy 700 ml (ewentualnie uzupełniamy wodą) i mieszamy z cukrem żelującym w wysokim garnku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 4 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy malinówkę i natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą słoików. Słoiki dobrze zamykamy i odstawiamy na 5 minut, ustawiając je wieczkiem do dołu. Następnie odwracamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation