Kuchnia

*** z domowej spiżarni

SYROP PIERNIKOWY


Składniki

500 ml wody
200 g brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 laska wanilii
10 goździków


Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cynamon, imbir i goździki. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż. Tępą stroną noża zdrapujemy ziarenka i razem z całą laską wanilii dodajemy do pozostałych składników. Gotujemy około 40 minut na małym ogniu, a następnie wyjmujemy wanilię i przecedzamy płyn przez filtr do kawy lub gazę. Płyn wlewamy ponownie do rondelka, dodajemy cukier i całość gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby redukujemy płyn aż do otrzymania pożądanej, gęstej konsystencji. Syrop przelewamy do czystej butelki.
Jak podawać

Podajemy go jako dodatek do kawy, herbaty, gorącej czekolady lub deserów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation