Kuchnia

*** z domowej spiżarni

domowy ketchup

Składniki:

1,5 kg pomidorów (u mnie lima)
1/3 szklanki cukru
1/8 szklanki octu
4 liście laurowe
5 kuleczek ziela angielskiego
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka soli
1 duża cebula lub 2 średnie
2 goździki
do smaku świeżo zmielony pieprz
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki oregano


Aktualizacja 14.09.2013 - można również dodać:

2 ziarenka jałowca
pół łyżeczki ziarenek gorczycy
pół łyżeczki ziół prowansalskich



Pomidory kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, sól, cukier, ocet i wszystkie przyprawy. Dusimy na wolnym o ogniu bez przykrycia do momentu, aż pomidory rozpadną się, a cebula będzie miękka. Dusiłam tak ok. 2,5 godziny. Następnie wlewamy na sito, wyjmujemy ziele, liście, goździki i przecieramy pomidory z cebulą. To co powstanie z przetarcia wlewamy do garnka i ponownie stawiamy na wolnym ogniu, tak aby większość płynu zredukowała się i powstał odpowiednio gęsty ketchup (u mnie tak na wolnym ogniu gotowało się ok. 3 godzin).
Jeśli będziecie chcieli bardziej pikantną wersję, odpowiednio zwiększamy ilość ostrej papryki (według uznania można też dosolić bądź dodać ciut więcej cukru).
Z tej porcji wyszły dwa małe słoiczki (takie jak na zdjęciu).
Wkładamy gorący do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation