Kuchnia

Dietetyczne

Muffinki z dynią. Bardzo zdrowe.


Muffinki w mojej dzisiejszej wersji zawierają sporo bakalii które wpływają na wydajność pracy mózgu i czasu reakcji, ułatwiają szybkie zapamiętywanie i zapewniają dobre samopoczucie.

Co prawda muffinki te zawierają sporo węglowodanów, ale to właśnie one stopniowo uwalniane dadzą Wam zastrzyk glukozy, która stanowi główne pożywienie mózgu. Złożonych węglowodanów wcale nie trzeba się bać.

A jeśli macie ochotę, dodajcie też do nich gorzkiej czekolady. Znajdują się w niej flawanole, które także wspomagają pracę mózgu.

Zamiast masła, dodałam do muffinek olej rzepakowy. Jest on nie tylko cennym źródłem kwasów omega-3, ale też znajdziecie w nim lecytynę, która niezbędna jest do szybkiego przewodzenia impulsów w mózgu.


Składniki:

* 200 g startej na tarce dyni
* 200 g brązowego cukru
* 100 g mąki pszennej
* 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 jajka
* 90 ml oleju rzepakowego
* 2 spore garści posiekanych orzechów włoskich
* 1 garść rodzynek
* 5 drobno posiekanych daktyli
* 5 drobno posiekanych suszonych moreli
* 3 kopiate łyżki płatków owsianych
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 1 szczypta soli



Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i mieszamy łyżką.

Gotową masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 25-30 minut (do suchego patyczka).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation