Kuchnia

Dietetyczne

Zdrowe brownies z cukinią i bez tłuszczu!

Składniki:

2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka cukru
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki sosu jabłkowego*( gotowy lub domowej roboty)
1 szklanka mąki pszennej razowej
1/2 szklanki kakao
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu ( lub 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej wymieszanej ze sproszkowanym imbirem, w równych proporcjach)
2 szklanki ( 300- 320g ) drobno startej cukinii
1 i 1/2 szklanki czekoladowych drobinek czekoladowych lub ulubionej ciemnej czekolady drobno posiekanej

*sos jabłkowy: użyłam 1, 5 jabłka startego na drobnych oczkach i duszonego na małym ogniu z niedużą ilością wody (od 1/4 do 1/2 szklanki wody w zależności od jabłek), aż do uzyskania gładkiego, wilgotnego puree.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1750C. Blaszkę o wymiarach około 20x 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować odrobiną tłuszczu i obsypać mąką.
W misce wymieszać: jajka, wanilię, cukier, sól i sos jabłkowy. W innym naczyniu przesiać razem mąkę i kakao, dodać sodę cynamon i kardamon, dobrze wymieszać.
Do suchych składników dodać miksturę z jajkami i mieszać, aż do całkowitego połączenia się składników. Następnie dodać lekko odciśniętą cukinię i połamaną czekoladę.
Przełożyć do foremki. Piec około 30- 40 minut, aż do momentu, gdy na wbitym w brownies patyczku, po wyjęciu, nie będzie surowego ciasta.
Wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Można polać ganache czekoladowym takim jak w tym przepisie (klik), lecz ze składnikami zmniejszonymi o połowę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation