Kuchnia

*** z domowej spiżarni

Konfitura cytrusowo-melonowa z imbirem

Składniki:

1 cytryna
1 pomarańcza
1 duży melon (około 1 kg)
2 łyżki startego świeżego imbiru
50 dag cukru
50 g pektyny

Wykonanie:

Pomarańcze i cytrynę sparzamy gorącą wodą i cieniutko obieramy ze skórki.
Skórki zalewamy wodą i gotujemy 5 minut, odcedzamy i kroimy skórki w cieniutkie paseczki.
Wyciskamy sok z owoców.
Melona obieramy ze skóry i usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kostkę (nie za drobną).
Do melona dodajemy imbir, sok z cytrusów i skórki.
Całość zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy w zimne miejsce na 12 godzin.
Po tym czasie przekładamy masę do garnka i gotujemy na dużym ogniu przez 15 minut, cały czas mieszając.
Po tym czasie dodajemy pektynę i dalej gotujemy 15-20 minut, aż konfitura zacznie gęstnieć.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i odstawiamy do do góry nogami, aż konfitura ostygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation