Sport i fitness

Fitness

Zapiekany kurczak z ryżem
Składniki
2 szklanki ryżu (suchego)
2 piersi kurczaka
troszkę papryki słodkiej
sól i pieprz
1 duża cebula
zalewa:

4-5 szklanek wody
1 łyżka słodkiej papryki
5 łyżek ketchupu
1/2 kostka masła
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka miodu
1-2 ząbki czosnku
plus:

gęsta śmietana do podania
Krok 1.
Wszystkie składniki zalewy umieszczam w rondelku.

PS: W przepisie jest 4-5 szklanek – mi wyszło 4,5 szklanki, ile dokładnie to zależy od naczynia w którym będziecie piec. Większe naczynie – 5 szklanek, mniejsze 4 szklanki. Zalewy ma być tyle, aby przykryła danie, w trakcie można dolewać, więc nawet jak zrobicie mniej to nic się nie stanie.
Krok 2.
Rondelek stawiam na gazie i podgrzewam, aż masło się rozpuści.
Krok 3.
Piersi kurczaka oczyszczam z ewentualnych „tłuszczyków itp, a potem kroję na mniejsze kawałki.

Posypuję papryką, pieprzem i solą. Ja posypuję delikatnie, ale z obydwu stron.
Krok 5.
Do naczynia żaroodpornego lub brytfanki wrzucam suchy (taki nieugotowany) ryż, na to pokrojoną cebulę.
Krok 6.
Wlewam zalewę i układam kawałki kurczaka.

Jeśli cała zalewa Wam się nie mieści to w trakcie pieczenia można dolać, jeśli macie za mało i np. duże kawałki kurczaka wystają to polecam odrobinkę dolać wody.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 C i piekę około 50 minut (bez przykrycia), akurat tyle, aby danie lekko zrumieniło się z wierzchu.

Uwaga – cała zalewa będzie „wciągnięta” przez danie, więc uprzedzam pytania, to nie jest płynne :)

Życzę smacznego ;-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation