Kuchnia

Kulinaria

Łosoś z pistacjową skorupką na purée ziemniaczano-bazyliowym

Składniki, 2 porcje:

• 300 - 400 g filetu z łososia
• 4 łyżki białego wina (do marynaty)
• sok z 1/4 limonki
• szczypta cukru

Skorupka pistacjowa:
• 5-6 łyżek obranych solonych pistacji
• 1 łyżeczka skórki z limonki
• 2 łyżki tartego parmezanu
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• 1 ząbek czosnku
• kawałeczek cebuli (używam czosnkowej)
• zielone łodyżki bazylii i kilka listków bazylii lub kilka listków natki pietruszki
• sól do smaku


Puree ziemniaczano-bazyliowe:

• 4 ziemniaki
• listki z bazylii (z 1 pęczka, doniczki)
• 2 łyżki masła
• sól

Do podania: śmietana gęsta kwaśna 12%, cząstki limonki


Przygotowanie:

Odciąć skórkę z łososia, sprawdzić czy nie ma ości. Podzielić na 2 części (porcje), doprawić solą, włożyć do małego naczynia żaroodpornego razem ze składnikami marynaty: winem, limonką, cukrem. Od czasu do czasu można zamieszać (łososia można zamarynować na kilka godzin lub tylko na czas przygotowania posiłku).
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i od razu rozgnieść praską z dodatkiem masła i szczypty soli (ziemniaki należy rozgniatać przez około 5 minut, aby były gładkie i jedwabiste. Na koniec dodać bazylię i zmiksować blenderem z około 2 - 3 łyżkami purée, wymieszać łyżką z resztą ziemniaków.
Przygotować pistacje: do pojemnika blendera (np. do przystawki siekającej) włożyć składniki skórki pistacjowej: pistacje, mielone migdały, skórkę z limonki, parmezan, oliwę, czosnek, cebulę i łodyżki bazylii lub natkę. Doprawić solą i drobniutko posiekać.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch łososia obłożyć posypką pistacjową i wstawić do piekarnika (łosoś może leżeć w marynacie). Piec przez 15 minut.
Na podgrzane talerze wyłożyć purée bazyliowe i łososia, podawać ze śmietaną i cząstkami limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation