Kuchnia

Kulinaria

TAGLIATELLE Z WĘDZONYM DORSZEM
*porcja na 5-6 osób

400 g makaronu tagliatelle/ tasiemki
450 g wędzonego dorsza (waga przed obraniem)
otarta skórka z 1 cytryny
300 ml śmietany kremówki 30%
100 g rukoli
świeżo mielony pieprz do smaku

Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Dorsza obieram z ości i dzielę na średniej wielkości kawałki. Rukolę płuczę i zostawiam o odcieknięcia. Gdy makaron jest już gotowy odcedzam go (niezbyt dokładnie) i wrzucam z powrotem do garnka.

Stawiam na małym gazie, dodaję otartą skórkę z cytryny i śmietankę. Podgrzewam chwile delikatnie mieszając aby śmietanka lekko zgęstniała. Ściągam z gazu dodaję rybę i doprawiam do smaku pieprzem (wędzona ryba jest na tyle słona, że nie dodaję już soli). Na koniec mieszam wszystko z rukolą i podaję zaraz po przyrządzeniu. Odgrzane na drugi dzień smakuje równie dobrze ale wtedy radzę rukole domieszać tuż przed podaniem.

Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation