Kuchnia

Zupy, bigos, leczo...

węgierska zupa gulaszowa
składniki:
200 g wołowiny
200 g wieprzowiny
100 g wędzonego, nieprzerośniętego boczku
2 średnie cebule
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1/2 papryczki chili
2 większe ziemniaki
1 średnia marchewka
2 szklanki soku pomidorowego
4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
1 łyżka oliwy
3-4 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)

przyprawy:
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżeczki słodkiej papryki
listek laurowy
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku

wykonanie:
boczek kroimy i podsmażamy na oliwie. mięso myjemy, kroimy w kostkę. rumiany boczek zdejmujemy z patelni, na wytopionym tłuszczu podsmażamy mięso. mieszamy.
cebule kroimy i wrzucamy do smażącego się mięsa. po 3-4 minutach podlewamy gorącym bulionem lub wodą. dodajemy wszystkie przyprawy. gotujemy pod przykryciem ok. 40 min.

paprykę i marchew kroimy w drobną kostkę lub paseczki, dodajemy do zupy.
ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i po ok. 5 minutach wrzucamy do zupy.
gotujemy przez kolejne 15 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie.

pod koniec dojadamy wcześniej podsmażone kawałki boczku i wlewamy 2 szklanki soku pomidorowego. doprowadzamy do wrzenia.
smakujemy i w razie potrzeby przyprawiamy do smaku.
jeśli chcemy aby zupa była rzadsza zwiększamy ilość soku pomidorowego. zupę podajemy gorącą z łyżką śmietany.

smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation