Kuchnia

Zupy, bigos, leczo...

Zupa krem z ziemniaków z grzankami

dla 6 osób
czas: 30 minut


2 cebule
2 łyżki masła
2 duże ziemniaki
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
100 g startego parmezanu
ewentualnie 2 kieliszki grappy (można ją zastąpić koniakiem, brandy lub armaniakiem)
6 kromek razowego chleba


Cebule obieramy i siekamy. Wrzucamy do garnka i dusimy na maśle do miękkości. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i całe ząbki czosnku. Zalewamy wrzącą wodą tak, aby zakryła wszystkie składniki. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę miksujemy, dodajemy parmezan i grappę (lub inny alkohol). Chleb kroimy w kostkę i podprażamy na patelni. Posypujemy grzankami zupę i od razu podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation