Kuchnia

Zupy, bigos, leczo...

Zupa grzybowa

Składniki:
ok. 500 g świeżych grzybów (borowiki, podgrzybki, koźlarze)
1 marchewka
1 pietruszka
mały seler
2 cebule
1,5 litra wody
1 listek laurowy
2-3 owoce jałowca
2 łyżki masła
100 ml śmietany 18%
pieprz, sól,

Przygotowanie wywaru:
Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obieram, kroję na mniejsze kawałki i gotuję w 1,5 litra wody. Do wywaru dodaję listek laurowy i owoce jałowca. Gotuję na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Przecedzam aby był klarowny.

Przygotowanie zupy:
Grzyby oczyszczam, myję, kroję w plasterki a cebulę w kostkę. Podsmażam na maśle co jakiś czas mieszając aby delikatnie zrumieniły się z każdej ze stron, solę. Wywar podgrzewam i dodaję grzyby cebulę, sól i pieprz. Gotuję ok. 25 minut. W kubeczku łączę śmietanę z kilkoma łyżkami zupy i wlewam do garnka, mieszam i smakuję. W razie potrzeby przyprawiam.

Jeśli zupę będziecie przygotowywać z suszonych grzybów, dobrze jest rozpocząć gotowanie dzień wcześniej. Grzyby opłukać, namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na noc. Następnego dnia odsączyć je (brunatny wywar można zachować), pokroić i podsmażyć z cebulą na maśle. Kolejne kroki wykonujemy jak powyżej. Pod koniec gotowania zupy możemy dodać wodę z nocnego moczenia grzybów. Smak zupy będzie wyraźniejszy a kolor ciemniejszy.

Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation