Kuchnia

tarta/pizza/frittata

Tarta bolognese


300g mąki pszennej (pół na pół z pełnoziarnistą)
150g masła
50g kwaśnej smietany
żółtko
1 łyżeczka soli

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Ciastem wyłożyć dno i boki formy (30cm średnicy) do tarty. Ciasto nakłuć widelcem.
Piec 15 minut w 180stopniach.
Odstawić do wystygnięcia.

700g mięsa mielonego
600g pomidorów z puszki
sól/pieprz/bazylia/oregano/czosnek
cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek

Na oliwie podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę i czosnek. Do zeszklonej cebuli dodać mięso. Smażyć 10-15minut. Po tym czasie dodać pomidory i przyprawy. Dusić do zredukowania sosu.

5 jajek
150g kwaśnej śmietany
100g sera żółtego startego
sól/pieprz

Jajka wymieszać z resztą składników.

Na spód wyłożyć mięso, następnie zalać go masą jajeczną.

+100g startego żółtego sera
+pomidor

Posypać serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation