Kuchnia

tarta/pizza/frittata

Pyszna tarta z kiszoną kapustą, podgrzybkami i żurawiną
Składniki, 4 porcje:

• kiszona kapusta z grzybami i żurawiną
Ciasto kruche:

• 250 g mąki pszennej
• 150 g zimnego masła
• 1 łyżeczka soli
• 1 jajko

oraz opcjonalnie:

• łodyżka rozmarynu
• roztrzepane jajko
• czerwony barszczyk do podania



Przygotowanie:
Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny usypując wzgórek. Zrobić w nim wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagarniać palcami mąkę do środka, rozcierając ją z masłem. Szybko połączyć składniki w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Formę na tartę o średnicy 24 cm dokładnie posmarować masłem.
Przygotować nadzienie do tarty, czyli kapustę z grzybami i żurawiną.
Odkroić 1/3 schłodzonego ciasta i włożyć je z powrotem do lodówki. Resztę rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy większej niż średnica formy. Zawinąć ciasto na wałek i tak przenieść je do formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na folię wysypać suchą fasolę lub ryż, ewentualnie inne obciążenie, rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie. Z odłożonego ciasta (1/3) zrobić paseczki i ułożyć je na wierzchu tarty, paseczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać listkami rozmarynu. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut aż ciasto lekko się zrumieni. Podawać z barszczykiem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation