Kuchnia

Zupy

Zupa serowo-cebulowa

Składniki na 5 porcji:
3 cebule,
2 łyżki oleju,
100 ml wytrawnego białego wina,
1 l wywaru warzywnego z kostki,
4 jajka,
sól,
pieprz,
4 kromki chleba tostowego,
100 g startego żółtego sera.

W garnku rozgrzać olej, przyrumienić talarki cebuli. Dodać wino, poddusić cebulę. Wlać bulion, zagotować. Do wrzącej zupy powoli wlewać rozkłócone jajko. Zdjąć z ognia, doprawić. Z chleba tostowego wykroić kółeczka (mniejsze niż średnica żaroodpornych miseczek). Ułożyć na blasze, zrumienić w 200°C. Zupę wlać do misek, położyć przyrumienione tosty, posypać serem. Zapiekać w 200°C, aż ser się roztopi i przyrumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation