Kuchnia

Zupy

Zupa z Selera

składniki:
50 g masła
2 szalotki(odmiana małych cebulek białych, w smaku są łagodniejsze i słodsze), posiekane
3 łodygi selera naciowego pokrojone na plasterki
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
2 łyżki mąki pszennej
600 ml bulionu warzywnego
300 ml mleka
150 g sera stilton pokruszonego
2 łyżki orzechów włoskich grubo posiekanych
150 ml jogurtu naturalnego
sól i pieprz

przygotowanie:

W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szalotki, seler i czosnek, smażymy mieszając przez 2 - 3 minuty. dodajemy mąkę i mieszamy przez ok. pół minuty. mieszając wlewamy bulion i mleko, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy pokruszony ser i orzechy. gotujemy ok. 20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. mieszając wlewamy jogurt i podgrzewamy ok. 2 minuty nie zagotowując. doprawiamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation