Kuchnia

chleb, bułki

CIEKAWE RÓŻNOŚCI - Chałka
Przepis na 2 chałki:

• 1 szklanka ciepłej wody
• 25 g świeżych drożdży (lub 8 g suszonych)
• 5 średnich lub dużych żółtek (w temperaturze pokojowej)
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 3 - 5 łyżek cukru (lub 2 - 3 łyżki miodu)
• 1 cukier wanilinowy lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - opcjonalnie
• 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej, do wypieków drożdżowych lub białej chlebowej)
• 1 płaska łyżeczka soli

• jajko do posmarowania
• mak i sezam do posypania (lub tylko jeden z nich)
Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać ciepłą wodę z drożdżami. Dodać żółtka (ocieplone, nie prosto z lodówki), olej, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać widelcem roztrzepując żółtka. Dodać przesianą mąkę oraz sól. Mieszać składniki drewnianą łyżką przez 2 minuty. Następnie odstawić na 5 minut aby ciasto odpoczęło. Wyrabiać łyżką jeszcze przez 4 minuty. Ciasto można wyrabiać mikserem: w pierwszym etapie - wolno mieszadłem, a w drugim - hakiem na średnio niskich obrotach.
Wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę, posypać z wierzchu mąką i powygniatać przez 1 - 2 minuty, dodając trochę więcej mąki w razie potrzeby, gdyby ciasto się lepiło. Powinno być miękkie, delikatne i nie powinno się kleić. Uformować kulę i włożyć ją do posmarowanej oliwą dużej miski. Przykryć folią i wstawić do lodówki na na noc lub na maksymalnie 4 dni.
Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Przekroić na 2 równe części (2 bochenki), każdą część podzielić na 5 równych części. Każdą cząstkę rozwałkować w dłoniach na wałek o długości około 25 cm.
Zlepić wałki przy jednym końcu i zacząć zaplatać je w warkocz. Nadać numery wałkom od 1 do 5 rozpoczynając od lewej strony. Zwijać warkocz według następującej reguły: 1 na 3, 2 na 3, 5 na 2. Powtarzać aż do końca wałków, końce zlepić.
Warkocz przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 1 łyżki wody i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia. Resztę jajka zachować.
Jeszcze raz posmarować jajkiem i posypać mieszanką maku i sezamu. Odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny (dla chałki na drożdżach świeżych) i 1 godzinę (dla chałki na drożdżach suszonych). Piekarnik nagrzać do 175 - 180 stopni C. Wstawić chałki i piec przez około 40 minut aż wierzch i spód będą ładnie zrumienione. Przed pokrojeniem całkowicie ostudzić na metalowej kratce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation