Kuchnia

chleb, bułki

Just My Delicious: Zakręcony Pszenny Chleb


Składniki na jeden lub dwa bochenki:
10g suszonych drożdży
1 łyżka cukru
300g maślanki
500g mąki pszennej
25g oliwy
4 łyżki kakao

Drożdże, cukier, maślankę, mąkę i oliwę połącz ze sobą i wyrób całość na sprężyste ciasto. Podziel je na dwie części. Do jednej partii dołóż kakao i ponownie dokładnie wyrób. Obie części pozostaw w cieple do podwojenia objętości.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj osobno obie jego części. Następnie na jasną część ułóż ciemną i zwiń w rulon. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piecz w 200C przez ok 30 minut.

Sugestie: Po 25minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto wymaga dłuższego czasu pieczenia. Taki chlebek możesz też bardzo łatwo przetransformować w słodką, zakręconą drożdżówkę. Wystarczy, że dodasz ok 1/2 - 3/4 szklanki cukru do ciasta, zamiast 1 łyżki. Suszone drożdże możesz zastąpić świeżymi (wystarczy 40g).

Wersja light: Całkowicie zrezygnuj z dodatku cukru. Maślankę zastąp odtłuszczonym mlekiem.

Pytanie: Czy przed nałożeniem jednej rozwałkowanej warstwy ciasta na drugą muszę jedną z warstw smarować jajkiem, mlekiem lub wodą, aby poszczególne warstwy lepiej do siebie przylgnęły?
Odpowiedź: Zupełnie nie jest to konieczne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation