Kuchnia

jedzonko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Źródło: Czasopismo „Sól i pieprz” marzec 2007
# Ciasto:
2 łyżki bułki tartej
40 g cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
3 jajka
100g mąki bezglutenowej
50g mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzewamy do 200C.
Tortownicę o średnicy 23cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Cukier ucieramy z jajkami i solą na puszystą masę.
Przesiewamy do masy obie mąki i delikatnie mieszamy.
Wylewamy do formy, wygładzamy i pieczemy 30 minut.
Studzimy.
# Biały krem:
750g jogurtu naturalnego
40g cukru
10 listków żelatyny
200ml śmietany kremówki
tabliczka gorzkiej czekolady posiekanej na kawałki
Listki żelatyny moczymy przez 10 minut w dużej ilości zimnej wody.
Odciskamy i rozpuszczamy w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą.
Jogurt łączymy z cukrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i rozpuszczoną żelatyną.
Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy.
Ubijamy 100ml kremówki i delikatnie łączymy z jogurtem.
Na wystudzony spód wykładamy 2/3 kremu i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Pozostałą 1/3 kremu odstawiamy w temperaturze pokojowej.
# Ciemny krem:
450g jogurtu naturalnego
40g cukru
4 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w dwóch łyżkach gorącej wody
6 listków żelatyny
tabliczka białej czekolady posiekanej na kawałki
Listki żelatyny moczymy przez 10 minut w dużej ilości zimnej wody.
Odciskamy i rozpuszczamy w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą.
Jogurt mieszamy z cukrem, rozpuszczoną żelatyną i rozpuszczoną kawą.
Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy.
Ubijamy na sztywno 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z masą kawową.
Ciemny krem wykładamy na jasny.
Tort wkładamy ponownie do lodówki i schładzamy około 20 minut.
Odłożony biały krem mieszamy i delikatnie wykładamy na wierzch.
# Dekoracja:
dobrej jakości kakao
Wstawiamy ciasto na noc do lodówki.
Przed podaniem tort posypujemy kakao.
Smacznego i życzę wszystkim udanego weekendu :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation