Kuchnia

jedzonko

Racuchy gryczane

Gryczane słodkie racuchy z truskawkami i serkiem miętowym

5 jajek
40 g cukru pudru
50 ml kefiru
150 g ugotowanej na mleku kaszy gryczanej
50 g mąki pszennej
150 g niemielonego sera twarogowego
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka posiekanej mięty
1 łyżeczka miodu
200 g truskawek
tłuszcz do smażenia

sposób przygotowania: Żółtka ubij z cukrem pudrem na puszysta masę. Dodaj kefir, ugotowana kaszę gryczaną oraz mąkę i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek. Na patelni, na delikatnym tłuszczu, na wolnym ogniu usmaż małe okrągłe racuszki tak, by się dobrze wypiekły. Rozkrusz widelcem ser twarogowy i dopraw miętą, miodem oraz jogurtem. Truskawki drobno pokrój. Usmażone racuszki przekładać masa serową i posypywać cukrem pudrem, udekoruj pokrojonymi truskawkami.

Autor: Kamil Okrasa
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation