Kuchnia

jedzonko

Leniwe inaczej

Leniwe z cynamonowym lukrem

500 g ulubionego twarogu
1.5 szklanki mąki (i trochę na zapas)
3 łyżki masła
1 jajo
1 łyżeczka soli

Twaróg pokrusz do misy, wbij jajo, dorzuć masło, wsyp mąkę i dodaj sól. Zarób całość w elastyczne, zwarte, gładkie ciasto, w miarę potrzeby dosypując trochę mąki. Nie powinno być jednak za twarde - im bardziej twarogowo, tym lepiej. Na blacie rozsyp jeszcze trochę mąki, oderwij kawałek ciasta i utocz z niego zgrabnego węża, grubego jak ogrodowy. Spłaszcz go lekko dłonią i pokrój nożem na przyjemne kluski. Zagotuj w garnku dużo wody, włóż łyżkę masła, daj sól i gotuj partiami (po kilkanaście sztuk) leniwe, do wypłynięcia. Cukier puder wymieszaj z cynamonem i odrobiną wody, by powstał gęsty lukier. Polukruj leniwe wedle uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation