Kuchnia

jedzonko

Składniki: (Porcja jak na zdjęciu)
100g mąki pszennej
400g sera białego półtłustego (lub chudego w wersji trochę bardziej light)
60g cukru (lub nieco ponad 1/2 szklanki słodzika do pieczenia)
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
nieco oleju do smażenia
dodatki według uznania: świeże owoce, dżemy, czekolada do smarowania, bita śmietana itp.


Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywną pianę- jest gotowa, gdy po odwróceniu naczynia do góry nogami nie wypada. Aby uzyskać najlepszy efekt, należy pamiętać, aby jajka były schłodzone.

Żółtka ucieramy z cukrem lub słodzikiem. Dodajemy twaróg i cukier wanilinowy, dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą łyżki delikatnie dodajemy do ciasta pianę z białek, mieszamy łyżka, aby uzyskać puszyste ciasto o gładkiej konstystencji.

Na patelni rozgrzewamy nieco oleju. Wykładamy na niego po dużej łyżce ciasta na placek, delikatnie spłaszczamy. Smażymy dość krótko na niewielkim ogniu, do przyrumienienia się. Przewracamy na drugą stronę, czekamy chwilkę aż się zarumieni. Gotowe placuszki jemy na ciepło lub zimno, dobierając takie dodatki, jakie akurat mamy pod ręką. Na pewno zasmakują wszystkim łasuchom. Jeżeli lubisz naleśniki z serem, na pewno polubisz także te placki! Wystarczy wypróbować.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation