Kuchnia

Wigilia

KARP WIGILIJNY


Składniki

Porcji: 4

• 4 filety lub dzwonki z karpia
• 1 cytryna, wyciśnięta
• sól i pieprz do smaku
• 1/2 szklanki mąki pszennej
• 1/2 szklanki bułki tartej
• 3 łyżki masła
• 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 20min. › +1godz. marynowanie › Gotowe w: 1godz.40min.

1. Filety lub dzwonki z karpia skropić dobrze sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby ryba przeszła smakiem przypraw.

2. W woreczku przygotować panierkę, mieszając mąkę z bułką tartą. Wkładać po kawałku karpia do woreczka i lekko podrzucać, żeby się dobrze pokrył panierką.

3. Na patelni stopić masło i dodać olej. Smażyć rybę na średnim ogniu na rumiano po obydwu stronach.


allrecipes.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation