Kuchnia

Wigilia

Tradycyjny barszcz wigilijny


Składniki
6 porcji

40 g suszonych borowików
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 10 ziaren pieprzu
2 kg czerwonych buraków
1/2 korzenia selera
1 jabłko (np. szara reneta)
3 łyżki octu spirytusowego 10%
sól morska (około 1/2 łyżki) i świeżo zmielony czarny pieprz (około 1 łyżeczki)
3 łyżki cukru
opcjonalnie, jeśli lubimy: 3 goździki, kawałek kory cynamonu, kawałek gwiazdki anyżu

Przygotowanie

Do małego garnka wlać 500 ml wody, wsypać suszone borowiki. Na palniku kuchenki opalić nieobraną cebulę oraz 1 ząbek czosnku. Cebulę i czosnek przekroić na pół i dodać do grzybów. Zagotować na umiarkowanym ogniu, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i na minimalnym ogniu gotować przez około 25 minut (wywar ma tylko lekko mrugać a nie mocno się gotować).
W międzyczasie dodać do wywaru liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Buraki i selera umyć, obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce (na dużych oczkach, jak do surówki) lub posiekać w melakserze. Jabłko razem ze skórką zetrzeć na tarce.
Starte buraki, selera i jabłko włożyć do dużego garnka (warzyw będzie dość sporo), dodać 2,5 litry wody, dodać wywar z grzybami. Przykryć garnek i zagotować na minimalnym ogniu (zagotowanie ma trwać około 20 minut). W międzyczasie dodać goździki, cynamon i anyż jeśli ich używamy.
Po zagotowaniu potrzymać wywar jeszcze na minimalnym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodać ocet i wymieszać. Odstawić z ognia, zostawić na około godzinę. W międzyczasie można zacząć przygotowywać uszka.
Dodać sól (do smaku), pieprz mielony, cukier oraz świeży posiekany ząbek czosnku, znów zostawić na godzinę lub dłużej jeśli mamy czas.
Ostudzony barszcz przecedzić do czystego garnka lub wlać bezpośrednio do słoików. Następnego dnia lub przed podaniem podgrzać na umiarkowanym ogniu, spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Możemy też dodać do niego wywar grzybowy pozostały po uszkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation