Kuchnia

Wigilia

Greckie ciasteczka Kurabiedes

Składniki

masło 1/2 kostki
cukier wanilinowy Dr. Oetker 1 sztuka
żółtka 1 sztuka
proszek do pieczenia Dr. Oetker 1 łyżeczka
koniak 50 mililitrów
cukier puder 5 łyżek
migdały posiekane 100 gramów
mąka 1 czubata szklanka + trochę do podsypania
cukier puder do posypania 150 gramów
woda różana 200 mililitrów ( ja nie dodałam)

Miękkie masło ucieramy na białą, puszystą masę, dodajemy (ciągle ubijając) 5 łyżek cukru pudru, 1 żółtko, 50 ml koniaku, posiekane migdały, mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.
Całą masę wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Blat obsypujemy mąką, ciasto wałkujemy na ok. 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka na dowolny kształt, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka Kurabiede pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni C piekarniku przez ok. 20 min.

Po upieczeniu ( jeszcze gorące) posypujemy obficie cukrem pudrem i możemy skropić wodą różaną.

Pyszne, polecam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation