Kuchnia

Wigilia

Świąteczna kapusta wigilijna


Składniki

1 kg kapusty kiszonej
50 g suszonych grzybów
50 g suszonych śliwek
3 cebule
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka tymianku suszonego
sól, pieprz

Przygotowanie

Suszone grzyby włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką wody i moczyć ok. 2 godzin. Po tym czasie grzyby gotować w wodzie, w której się moczyły, przez ok. 20 minut. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna zalać ją zimną wodą, przepłukać i odcisnąć. Kapustę posiekać, włożyć do garnka i podlać ok. 2 szklankami wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, przykryć i gotować ok. 40 minut.
Od czasu do czasu przemieszać i w razie potrzeby, aby kapusta nie przypaliła się podlać wodą. Cebule drobno pokroić, zeszklić na niewielkiej ilości oleju i dodać do kapusty. Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kapusty. Grzyby pokroić na paseczki i razem z wywarem również dodać do kapusty. Wszystko wymieszać, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, tymiankiem i dusić na małym ogniu jeszcze ok. 30-40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation