Kuchnia

Wigilia

Kluski z makiem przepis na doskonałe wigilijne danie na szybko.

KLUSKI Z MAKIEM

Kluski z makiem przepis na idealne, słodkie i aromatyczne wigilijne danie. Są dwie opcje przygotowania tego dania: sami robimy kluski i mielimy mak, lub w natłoku wigilijnych obowiązków idziemy na skróty – rezultat moim zdaniem będzie bardzo podobny, a nie umęczycie się niemiłosiernie. Polecam gotowy makaron łazanki i zmieloną masę makową z puszki. Tak jak zachęcam Was do samodzielnego lepienia uszek – bo nic się takim nie równa, tak tym razem idę na kompromis z czasem i zmęczeniem – kluski z makiem będą tak samo pyszne nawet jeśli ktoś zmieli za Was mak:)

kluski z makiem
kluski z makiem



Kluski z makiem składniki:

200 gramów makaronu łazanki lub domowego makaronu powycinanego w kwadraty

mała puszka mielonego maku – lub trzykrotnie mielony gotowany mak (sugeruję poszukać w sklepie maku bez niezdrowych dodatków i nie walczyć w makowej misji)

garść rodzynek

garść orzechów i/lub migdałów

2 łyżki skórki z pomarańczy

3 łyżki miodu

opcjonalnie szczypta suszonej żurawiny, która przełamie słodki smak

Kluski z makiem przepis przygotowanie:

Makaron przygotować według przepisu na makaron lub ugotować łazanki do miękkości, odlać i zahartować zimną wodą, żeby się nie skleił.

Namoczyć rodzynki w wodzie lub odrobinie rumu.

Orzechy i migdały posiekać.

Składniki wymieszać z masą makową, dodać skórki z pomarańczy i doprawić do smaku miodem. Miód połączy wszystkie składniki i doda daniu niepowtarzalnego aromatu.

Umieszczam kluski z makiem w kategorii desery – ponieważ tak właśnie odbieram to słodkie danie. Podziękowania dla Tajemniczego Pana z Wąsem, który w tym roku uświetnił nimi wigilię.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation