Kuchnia

biszkopty i nie tylko

Kruche z malinami i budyniową pianką.

Składniki na ciasto kruche:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 250 g margaryny (w temp. pokojowej)
• 6 żółtek
• 1 szklanka cukru pudru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, margarynę pokroić w drobne kawałki i dodać do mąki i zagnieść z nią. Dodać żółtka (po jednym), cukier. Zagnieść i podzielić ciasto na 2 części (70% na spód-30% do starcia na wierzch). Ciasta powinno się owinąć w folię i włożyć do zamrażarki, ja tak robię tylko z ciastem, które ścieram na wierzch, spodnie rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Spodnie ciasto podpiekamy w 180 stopniach około 20 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.

Składniki pianka:
• 3 budynie śmietankowe bez cukru
• 6 białek
• 1 szklanka drobnego cukru
• 1/3 szklanki oleju
• około 700 gram malin
• cukier puder do posypania


Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy. Następnie wsypujemy budynie. Jak się nam już dokładnie wymieszają z białkami to delikatna strużką wlewamy olej i mieszamy. Na wystudzony podpieczony spód wykładamy piankę, na nią układamy maliny otworkami do góry, ścieramy drugie ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30-35 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation