Kuchnia

biszkopty i nie tylko

200 g miękkiego masła
200 g cukru drobnego do wypieków + 25g do owoców
3 jajka
200 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
1 duże jabłko deserowe
1 gruszka
garść wędzonych śliwek ( miękkich) pokrojonych w paseczki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Formę o wymiarach 24x20cm wykładamy papierem do pieczenia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Nie przerywając miksowania dodajemy po kolei jajka.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, dalej miksujemy.
Mieszamy całość z mlekiem. Przekładamy ciasto do formy i wygładzamy powierzchnię.
Obieramy jabłko i gruszkę, kroimy je w kostkę, mieszamy z 25 g cukru, cynamonem i kardamonem. Posypujemy owocami ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation