Kuchnia

biszkopty i nie tylko

Mazurek makowo - kokosowy

Składniki na ciasto:
10 białek
1 szk. cukru
125 g margaryny
1 szk. mąki
1 szk. maku (przepis sugeruje suchy - ja dałam zmielony dzięki czemu ciasto było wilgotniejsze)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:
2 szk. mleka
250 g masła lub margaryny
3 łyżki mąki krupczatki
8 łyżek wiórków kokosowych
1 żółtko
1 szk. cukru pudru

Wykonanie ciasta:
Białka ubić na sztywno , dodać cukier i jeszcze raz przez chwilę ubijać.
Mieszając porcjami dodawać rozpuszczoną i wystudzoną margarynę , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak.
Prostokątną formę o wymiarach około 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na to masę makową.
Piec 30-40 min w temperaturze175st C.
Wystudzić i przekroić na dwie części.

Wykonanie masy:
Do jednej szklanki mleka dodać wiórki i mąkę i wymieszać.
Pozostałe mleko zagotować i do wrzącego dodać mleko z wiórkami i mąką.
Podgrzewać aż zgęstnieje, cały czas mieszając, następnie wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem na puch.
Porcjami dodawać zupełnie wystudzony budyń kokosowy.
Ucierać aż masa będzie puszysta.
Można dodać kilka kropel ulubionego aromatu (dałam rumowy)
Masą przełożyć placki makowe.
Można zostawić trochę kremu do dekoracji wierzchu ciasta.
Po przełożeniu odstawić do lodówki na 24h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation