Kuchnia

biszkopty i nie tylko

składniki:
6 małych jajek
200 g cukru
325 g mąki pszennej tortowej
15 g kakao naturalnego
9 g proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
200 g gęstego jogurtu z kawałkami ananasa
50 g płynnego tłuszczu - roztopionego masła, margaryny albo oleju roślinnego
kilka kropli aromatu do ciast - rumowego
7 krążków ananasa konserwowego

1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka rumu sposób przygotowania: mąkę przesiałam, 25 g zostawiłam na później. Kakao też przesiałam do oddzielnej miseczki. Naszykowałam tortownicę śr. 26 cm - posmarowałam ją masłem i wysypałam bułką tartą.


Jajka ubiłam z cukrem na bardzo puszystą pianę, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Zmniejszyłam obroty miksera do minimum, dodałam jogurt oraz tłuszcz - mieszałam tylko do połączenia składników. Stopniowo dodawałam mąkę połączoną z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszałam. Masę podzieliłam na 2 mniej więcej równe części - do jednej dodałam 25 g mąki a do drugiej kakao. Masy nakładałam do tortownicy na przemian, kleksami, aż do wykorzystania obu, lekko wyrównałam wierzch.

Na wierzchu ułożyłam koliście półplasterki osączonego ananasa - na środku jeszcze jeden krążek. Ciasto piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C grzanie góra/dół.

Po ostudzeniu polałam lukrem utartym z cukru pudru, soku cytrynowego, rumu i odrobiny wody. Posypałam podprażonymi na suchej patelni słupkami migdałowymi.
słupki migdałowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation