Kuchnia

Z mikrofali

Ciastko- knedlik z mikrofalówki

Składniki na 2 ''knedle'':
jajko
3 czubate łyżki twarogu chudego
mleko (w oryginale: 1 łyżka, ja dałam 4, bo ciasto początkowo wydawało się za gęste. Myślę, że optymalnie będzie dodać 2- 3 łyżki)
łyżeczka oleju
3 łyżki z górką mąki pełnoziarnistej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki fruktozy
borówki (zużyty cały koszyczek, ale to z powodu podjadania ;))

Twaróg miksujemy końcówką do musów z mlekiem na gładką masę. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Wlewamy olej, miksujemy. Wsypujemy mąkę, fruktozę, proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Powstałą masę dzielimy na pół. Do żaroodpornej miseczki/ kubka nakładamy łyżkę masy, na to wsypujemy małą garstkę borówek, lekko wciskamy, przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Posypujemy borówkami, lekko dociskamy je łyżką. Tak samo postępujemy z drugim knedlem. Miseczki wkładamy do mikrofalówki na ok. 3- 3 i pół minuty pod przykryciem (moc 600). Można je wybić z formy na talerz, lub (tak jak my) wybierać prosto z miseczki :) Jemy na ciepło. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation