Kuchnia

Z mikrofali

Pyszne czekolodowo-makowe suchutkie ciasto. Wyrasta ładnie, dlatego forma powinna być dość wysoka, conajmniej o połowę wyższa niż wlana masa.
Moja miseczka do mikrofali jest okrągła, wymiary zewnętrzne- szerokość ok 12cm, wysokość ok 6cm.
Cisto wyrosło na 4cm wysokości i 11,5 szerokości więc jest dość spore :)
3 łyżki otrębów (2o+1p)
1 czubata łyżka serka Emilki
1 łyżeczka kakao
1 jajko
6 tabl. słodziku (pokruszonych)
aromat makowy (Gellwe) lub inny ulubiony lub migdałowy, arakowy itp.
4 łyżki wody
0,5 łyżeczki sody
opcjonalnie zaprawa (syrop) bez cukru lub herbata owocowa do nasączenia
serek emilki ze słodzikiem i aromatem malinowym (klik) jako krem do przełożenia masy.
Składniki wymieszać w podanej kolejności.
Przełożyć masę do miseczki do mikrofali (mieszałam od razu w niej)
Piec w mikrofali na maksymalnej mocy (u mnie 900mw) ok. 6 minut.
Po 4-5 minutach sprawdzić, czy jest gotowe.
Ciasto po upieczeniu ostudzić, jeśli wyda się za suche, można nasączyć małą ilością słodkiego płynu.
Przekroić na 2 lub 3 części, przełożyć masą malinową z serka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation