Kuchnia

tarty

Tarta migdałowa z truskawkami

Składniki na kruchy spód migdałowy:

150 g mąki pszennej
50 g zmielonych migdałów
30 g cukru pudru (2 łyżki)
szczypta soli
100 g masła, zimnego
1 jajko

Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub zmiksować malakserem. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).

Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 15 minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód na paterę.

Składniki na krem migdałowy:

6 żółtek
120 g drobnego cukru do wypieków
20 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
450 ml mleka
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
100 g masła, w temperaturze pokojowej

Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości (mikserem z końcówką do ubijania białek). Dodać 50 ml mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ekstrakt migdałowy i zmiksować.

Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić.

Masło utrzeć w misie miksera. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać zimny budyń, cały czas ucierając.

Masę migdałową wyłożyć na kruchy spód, schłodzić.

Ponadto:

500 g truskawek, odszypułkowanych, przepołowionych
pół szklanki płatków migdałów, podprażonych na suchej patelni

Na schłodzoną tartę wyłożyć truskawki, oprószyć migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation