Kuchnia

Ciasta i rolady na każdą okazję

Tort Walentynkowy
Mocno czekoladowy, gęsty, wilgotny i mięsisty. Z intensywnym aromatem kawowym i grubą polewą czekoladową.
Składniki:
• 350 g ciemnej czekolady (gorzkiej 70% lub delikatniejszej - deserowej), połamanej
• 125 ml (1/2 szklanki) likieru kawowego, np. Kahlua (lub brandy)
• 30 g (1/4 szklanki) kakao
• 250 g masła niesolonego, pokrojonego na kawałki
• 175 g (3/4 szklanki) drobnego cukru
• 10 jajek, oddzielnie białka i żółtka, ogrzanych do temperatury pokojowej
• 60 g (1/2 szklanki) mąki
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka octu winnego

Polewa czekoladowa:
• 200 g ciemnej czekolady, połamanej na kostki
• 125 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki
• 60 ml (1/4 szklanki) likieru kawowego, np. Kahlua

Forma w kształcie serca o szerokości i wysokości 25 cm (o pojemności 2 litry) lub forma okrągła o średnicy 25 cm, wysmarowane masłem i posypane cukrem lub mielonymi migdałami

oraz: wiśnie w gęstym syropie

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. W plastikowej misce umieścić czekoladę, likier, kakao, masło, 125 ml (1/2 szklanki) wody, 115 g (1/2 szklanki) cukru. Miskę ustawić na rondelku z gotującą się wodą i mieszając drewnianą łyżką rozpuścić i połączyć wszystkie składniki w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Mikserem ubić żółtka na puszysty krem. Wymieszać (drewnianą łyżką lub szpatułką) z ostudzoną masą czekoladową, a następnie bardzo delikatnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ubić białka na pianę z dodatkiem octu winnego. Stopniowo dodawać resztę cukru, ubijając aż piana będzie sztywna. Połowę piany wymieszać (drewnianą łyżką lub szpatułką) z masą czekoladową, następnie dodać drugą połowę piany i również wymieszać. Przelać masę do przygotowanej formy.
Formę ustawić na blasze do pieczenia i piec w środkowej części piekarnika przez 1 godzinę i 15 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem lub wykałaczką czy ciasto jest już upieczone w środku, jeśli jest jeszcze bardzo klejące, piec przez kolejne 5 - 10 minut. Uważać, aby ciasta nie zrumienić za bardzo, bo będzie gorzkie.
Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie (opadnie do poziomu formy i trochę się skurczy). Po ostudzeniu wyłożyć na paterę spodem do góry, wyrównać boki, polać polewą czekoladową (przepis poniżej) i odstawić do zastygnięcia. Ciasto najlepiej serwować następnego dania, aby uwolniło aromaty. Podawać z wiśniami w syropie. Tort z każdym dniem nabiera smaku
Polewa czekoladowa:

Do rondelka z grubym dnem włożyć czekoladę, wlać śmietankę i likier. Mieszać aż czekolada się roztopi i połączy z resztą składników w jednolitą masę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation