Kuchnia

Ciasta i rolady na każdą okazję

Ciasto francuskie z serkiem mascarpone i cytrusami

arkusz ciasta francuskiego
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 jajka ( osobno białka, osobno żółtka)
pół szklanki gęstej konfitury wiśniowej (najlepiej domowej)
2-3 pomarańcze, 2-3 grejpfruty (mniejsze)

1. Z ciasta wytnij taki kształt, jaki potrzebujesz: może być okrąg, prostokąt, albo wylep nim blachę do muffinek. Piecz 10 min w 180°C. Ostudź.

2. Konfiturę wiśniowa zmiksuj i wyłóż na spód ciasta.

3. Serek: żółtka i cukier wymieszaj łyżką tak, aby połączyć składniki. Dodaj mascarpone. Białka ubij na sztywną pianą i dodaj do serka z żółtkiem. Serek albo wyłóż na ciasto (czy babeczki) tuż przed podaniem. Na serek wyfiletowane owoce. Możesz ozdobić miętą lub melisą.


Autor: ewelajna
♥ ♥ ♥
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation