Kuchnia

Ciasta i rolady na każdą okazję

http://www.mojewypieki.com/przepis/linzer-torte

Składniki:

255 g mąki pszennej
60 g bułki tartej
170 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka cynamonu
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki ziela angielskiego
225 g masła, o temp. pokojowej
130 g cukru (dałam trochę mniej)
1 duże jajko
skórka otarta z jednej cytryny
W misce wymieszać mąkę, bułkę tartą, migdały, przyprawy. Odstawić.

W misie miksera utrzeć masło, na puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ucierając. Dodać jajko i skórkę z cytryny i ucierać. Wsypać odłożoną wcześniej mieszankę z mąką, wyrobić mikserem. Ciasto podzielić na pół, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. przez 1 godzinę (najlepiej ciasto kruche przygotować noc wcześniej, by dobrze się schłodziło, a rano piec).

Nadzienie:

280 g dżemu malinowego, najlepiej domowego, niskosłodzonego (dałam więcej)
1 łyżka soku z cytryny
Ponadto:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
garść płatków migdałów do posypania
Formę na tartę o średnicy 25 cm (patrz komentarz nad przepisem, co do wielkości formy) wysmarować masłem.

Wyjąć jedną część ciasta z lodówki, rozwałkować na papierze do pieczenia, przenieść do formy na dno i boki, wyrównać. Na spód wyłożyć dżem malinowy wymieszany z sokiem z cytryny (nie ma potrzeby wcześniejszego podpiekania spodu). Następnie rozwałkować drugie schłodzone ciasto, pociąć je na paski szerokości około 1,5 - 2 cm. Paski układać na wierzchu tarty, by uzyskać kratkę.

Przed samym pieczeniem ciasto na wierzchu posmarować jajkiem, po brzegach obsypać płatkami migdałów.

Piec w temperaturze 180ºC przez 30 - 35 minut, aż wierzch będzie złoty, a dżem będzie radośnie, delikatnie bulgotał ;). Wystudzić.

Malinowy domowy dżem - około 1 kg malin wsypać do garnuszka z grubym dnem, dodać 1 szklankę cukru (lub więcej, według uznania), wyciśnięty sok z jednej cytryny i zagotować. Gotować bez przykrycia na minimalnym ogniu około 3 godzin (można rozłożyć gotowanie na dwa razy), aż odparuje część wody. Mniej więcej w połowie gotowania połowę dżemu przetrzeć przez sitko, by pozbyć się nadmiaru pestek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation