Kuchnia

Ciasta i rolady na każdą okazję

Ciasto ala delicja – przepis - Proste i Smaczne Przepisy
Składniki:
jajka 390 g
cukier 400 g
mąka tortowa 130 g
sól b.d.
ser do wypieków 500 g
budyń śmietankowy 40 g
mleko 250 ml
jabłka 580 g
galaretka pomarańczowa 75 g
masło 85 g
woda 15 ml
kakao 10 g
Składniki na ciasto:
3 jajka
0,5 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
szczypta soli

Skłaniki na masę serową:
500 g białego sera ( może być z wiaderka )
4 jajka
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
1 szklanka mleka

Składniki na masę z jabłek:
4 jabłka, średnie
1 opakowanie galaretki pomarańczowej

Składniki na polewę:
85 g masła lub margaryny
1 łyżka wody
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru
Żółtka oddzielamy od białek, następnie łączymy z cukrem i miksujemy, aż uzyskamy lekko puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i ponownie miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z powstała wcześniej masą tak, aby ciasto było jak najbardziej puszyste. Przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm ( u mnie silikonowa, natomiast zwykłą należy wyłożyć papierem do pieczenia ) i pieczemy ok. 20 min, aż biszkopt lekko się zarumieni.
Jabłka ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, aby powstał mus. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu, następnie łączymy z proszkiem galaretki. Studzimy.
Biały ser mielimy trzykrotnie lub używamy dobrej jakości sera gotowego. Miksujemy razem z cukrem i jajkami na jednolitą masę. Masę przekładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Proszek budyniowy łączymy z mlekiem i dodajemy do gotującej się masy serowej. Cały czas mieszając gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Zostawiamy do wystudzenia.
Po tym czasie na biszkopt wykładamy masę serową ( tortownica powinna być szczelna, aby nic nie mogło wypłynąć ) i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz, aż masa stężeje. Następnie wykładamy równomiernie masę z jabłek.
Wszystkie składniki na polewę przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia, cały czas mieszając. Studzimy i polewamy nią wierzch ciasta. Ponownie wstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation